Zapiekanka z grochem

Groch ugotować do miękkości, odcedzić i zmielić podwójnie na maszynce. Dodać przesmażoną cebulę, pokrajaną, lekko zarumienioną wędzoną słoninę...
/ 04.01.2012 06:10

Składniki

 

  • 40 dag grochu,
  • duża cebula,
  • 10 dag słoniny wędzonej,
  • 5 dag grzybów suszonych,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 3 jaja,
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Groch ugotować do miękkości, odcedzić i zmielić podwójnie na maszynce. Dodać przesmażoną cebulę, pokrajaną, lekko zarumienioną wędzoną słoninę, przyprawy, śmietanę, ugotowane i pokrojone w paski grzyby, wywar z grzybów, jaja i tartą bułkę. Naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i obłożyć plastrami obranych ziemniaków. Włożyć masę i zapiec w piekarniku. 

Redakcja poleca

REKLAMA