Witamina A+E - na skórę i włosy, ale nie tylko. Oznaki niedoboru i nadmiaru

witamina A+E fot. Adobe Stock
Witaminy A i E to jedne z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Słyną z pozytywnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Zwiększają nawilżenie i odżywienie tych struktur. Są też dobre dla oczu i serca.
/ 06.02.2020 13:06
witamina A+E fot. Adobe Stock

Witamina A+E to znany preparat dostępny w aptekach bez recepty w postaci kapsułek. Chociaż to witaminy dobrze tolerowane przez organizm, trzeba uważać, bo mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami.

Spis treści:

  1. Witamina A - działanie, niedobór, nadmiar
  2. Witamina E - działanie, niedobór, nadmiar
  3. Witamina A+E - kiedy stosować?

Witamina A – witamina oczu

Powstaje z prowitaminy, którą jest beta-karoten znajdujący się w kolorowych warzywach. Razem z witaminą E wpływa na prawidłowy stan skóry i wytworów naskórka oraz błon śluzowych. Warto wiedzieć, że chroni wewnętrzne nabłonki przed infekcjami, zapewnia prawidłowy rozwój kości i różnicowanie się ich komórek, uczestniczy w syntezie kolagenu.

Uznano ją również za substancję przeciwutleniającą, wykazującą działanie przeciwnowotworowe np. w przypadku ostrych białaczek szpikowych.

Najważniejszą funkcją witaminy A jest ochrona oczu, odbiór bodźców wzrokowych i prawidłowe widzenie.

Awitaminoza

Niedobór witaminy A lub beta-karotenu, objawiać się może:

W naszym kraju rzadko stwierdza się awitaminozę witaminy A. Zwykle dotyczy ona mieszkańców Afryki i Azji Południowej, Oceanii i Południowej Ameryki.

Hiperwitaminoza

Nadmiar witaminy A skutkuje bólem głowy, przewlekłym zmęczeniem i dolegliwościami gastrycznymi - nudności, wymioty (sposoby na mdłości). Niestety, z powodu hiperwitaminozy witaminy A odnotowano już zgony.

Objawami, świadczącymi o ostrym zatruciu są: bóle głowy, nudności, wymioty i zaburzenia koordynacji ruchowej oraz problemy z mięśniami. Jeżeli przez dłuższy okres czasu zmagamy się z hiperwitaminozą witaminy A, wówczas trzeba mieć na uwadze, fakt iż sprzyja ona:

Nadmiar beta-karotenu można zaobserwować jako przebarwienia skóry. Jest ona lekko brzoskwiniowa, także na dłoniach i stopach.

Pokarmowe źródła witaminy A:

  • wątroba,
  • tran,
  • masło,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • marchew,
  • szczaw,
  • bataty,
  • awokado,
  • szpinak,
  • dynia,
  • boćwina,
  • jarmuż,
  • pestki dyni,
  • mango,
  • oleje roślinne.

Dawkę śmiertelną witaminy A zawiera wątroba niedźwiedzia polarnego.

Zapotrzebowanie: dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1 mg.

Witamina E – witamina młodości

Witamina E warunkuje prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci i błon śluzowych. Najcenniejszy dla człowieka jest związek alfa-tokoferol – jedna z postaci witaminy E. Jest silnym przeciwutleniaczem, stąd określenie „witamina młodości”.

Chroni erytrocyty – krwinki czerwone – przed rozpadem, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Jest stosowania w leczeniu niepłodności męskiej i zalecana jako przeciwutleniacz palaczom papierosów.

Awitaminoza

Niedobór witaminy E w praktyce rzadko się stwierdza, z uwagi na jej „wszędobylskość”. Jest bowiem dodawana do żywności, a jej symbol to: E306, natomiast syntetyczne analogi: E307, E308, E309.

Jednak, gdy już dojdzie do awitaminozy, najczęściej występują:

  • zaburzenia nastroju,
  • osłabienie,
  • trudności ze skupieniem i koncentracją uwagi,
  • osłabienie mięśni,
  • wysuszenie skóry,
  • rogowacenie naskórka,
  • problemy z płodnością,
  • anemia,
  • trudne gojenie się ran.

Zwiększa się też ryzyko chorób naczyń krwionośnych i serca.

Hiperwitaminoza

Nadmiar może skutkować pojawieniem się problemów z widzeniem, rozdrażnienia, bólów głowy, osłabienia mięśni i ogólnego zmęczenia. Ponadto może zwiększać śmiertelność wśród osób, które mimo braku niedoboru bezmyślnie ją suplementują (podobnie jak witamina A!).

Witamina E przyjmowana w ciąży może negatywnie wpłynąć na rozwijający się płód.

Pokarmowe źródła witaminy E:

  • migdały,
  • orzechy,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • oleje: kukurydziany, z pestek dyni, lniany, słonecznikowy, orzechowy oraz oliwa z oliwek,
  • kiełki pszenicy,
  • mleko,
  • margaryna,
  • zielone i liściaste warzywa.

Zapotrzebowanie: dobowe spożycie mieści się w przedziale od 8 do 13 mg.

Pamiętaj! Witamina A +E nie wchłonie się prawidłowo, jeśli spożywasz produkty bez tłuszczu i na surowo!

Witamina A+E - kiedy stosować?

Preparat podaje się w niedoborach witamin A i E, przy niedowidzeniu zmierzchowym oraz wspomagająco u chorych:

  • na chorobę niedokrwienną serca,
  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • z cukrzycą.

Z kolei wśród przeciwwskazań do stosowania witaminy A+E są między innymi:

  • niewydolność wątroby,
  • niedrożne drogi żółciowe,
  • niedobór witaminy K,
  • nadwrażliwość na składniki preparatu.

Witamina A+E potrafi wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi. Stosowanie preparatu należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.10.2018.

Dowiedz się więcej o witaminach:Komu grozi niedobór witaminy B12?Co warto wiedzieć o witaminie D?Właściwości witaminy CPo co nam kwas foliowy?
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA