Sałatka z granatem i bakłażanem

Dietetyczna i smakowita przekąska!
/ 13.02.2015 08:01

To idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje - bakłażan jest przecież nazywany "gruszką miłości"!

Sałatka z granatem i bakłażanem

fot. serwis prasowy Flory pro-activ

Składniki na sałatkę:

  • 2 placki tortilli
  • bakłażan
  • owoc granatu
  • mieszane sałaty (np. sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, roszponka, rukola)
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • przyprawy: pieprz, lubczyk, papryka, tymianek
  • 20 g margaryny
  • ząbek czosnku przekrojony na pół
  • kilka kromek bagietki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania sałatki:

1. Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
2. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
3. Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i zgrilluj z dwóch stron. Połóż na sałacie.
4. Posyp sałatę pestkami granatu.
5. Całość dopraw do smaku zdrowym sałatkowym sosem: zmieszaj oliwę z kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
6. Kromki bagietki zapiecz w piekarniku lub w tosterze, a następnie przetrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, posmaruj margaryną wymieszaną z ziołami i podaj z sałatką.

Na podstawie materiałów prasowych Flory pro-activ

Redakcja poleca

REKLAMA