Walentynkowe menu miłości

Na Walentynki proponujemy zapiekankę z jabłek i selera, kurczaka po indyjsku
/ 11.02.2008 15:40

Wiara w tajemną moc afrodyzjaków liczy sobie tysiące lat. I nawet jeśli nie ma naukowych dowodów na erotyczną wartość odżywczą szparagów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować dodać trochę pikanterii kolacji walentynkowej.

Starożytni Grecy uprawiali sztukę łączenia odurzających smaków jedzenia, jego atrakcyjności wizualnej oraz aromatycznych zapachów ku chwale swojej bogini miłości, Afrodycie. Stąd właśnie wzięła się nazwa afrodyzjaków – produktów, którym z racji na zawartość substancji aromatyczno-sensorycznych przypisuje się właściwości pobudzające libido i skłaniające do amorów.

Prym wśród erotycznych rozkoszy podniebienia wiodą owoce morza. Ostrygi, małże, krewetki, langusty są stałymi gośćmi na walentynkowych stołach najlepszych restauracji. Wysoka zawartość jodu i fosforu faktycznie mogą mieć skutek pobudzający na układ zmysłowy. W naszej rzeczywistości jest to jednak dość drogi przysmak i dlatego polecamy przyjrzeć się dokładniej warzywom, które również zyskały reputację cichych popleczników zakochanych.

Karczochy, pory, szpinak i kapusta – wszystkie bogate w witaminę E, pobudzają krążenie krwi, co wpływa na wrażliwość doznaniową narządów płciowych. Prym pośród roślinnych afrodyzjaków wiedzie jednak poczciwy seler. Zawartość witamin i minerałów nadała mu sławę przysmaku relaksującego i silnie spermatogennego. Dla amatorów proponujemy zapiekankę z jabłek i selera jako przystawkę.

 

  Zapiekanka z jabłek i selera

  Składniki:

  • 800 g selera
  • 800 g jabłek typu golden delicjusz
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
  • 80 g tartego sera żółtego
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

 
  1. Selera i jabłka obrać i pociąć w cienkie paski. W garnku podgrzać śmietankę z mlekiem. Dodać selera i gotować 20 min. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę i odcedzić zachowując ciecz.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i natłuścić cztery foremki albo jedną większą.
  3. Ubić jajka, dodać starty ser, mleko z gotowania i posiekaną pietruszkę. Ułożyć pasma selera i jabłek w foremkach. Zalać masą jajeczną i piec ok. 40 min.

Kurczak po indyjsku

Kuchnia miłosna nie obejdzie się w żaden sposób bez przypraw. Szafran, pietruszka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, szałwia, imbir... wszystkie rozgrzewają i wzmagają witalność. Szczególnie imbir zasługuje na uwagę, gdyż pobudza produkcję hormonów seksualnych. Dlatego jako danie główne zaserwujmy kurczaka po indyjsku.

  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 udka z kurczaka
  • 700 ml wody
  • szczypta soli
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 czerwona papryczka
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
 
 
  1. Imbir obrać i posiekać w plasterki, zmieszać z czosnkiem na miazgę. Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i dodać czosnek z imbirem. Smażyć na małym ogniu ok. 5 min.
  2. Dodać kurczaka i zrumienić obracając. Zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu ok. 0,5 godziny. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w temp 60 stopni.
  3. Połączyć jogurt, papryczkę posiekaną i resztę przypraw, doprowadzić do zagotowania i odparować nieco na małym ogniu.
  4. Polać kurczaka sosem i podawać z ryżem basmati.

Deser czekoladowy z malinami

Na deser nie obejdzie się bez największego afrodyzjaku wszechczasów – czekolady! Znana z właściwości antydepresyjnych, ta ciemnobrązowa słodycz ma działanie wybitnie poprawiające samopoczucie dzięki zawartości serotoniny. Ponadto stymuluje ona system nerwowy i dodaj wigoru. Nie przypadkiem Majowie nazywali kakaowy napój nektarem miłości! Deser czekoladowy z malinami będzie świetnym ukoronowaniem naszej kolacji i jednocześnie wstępem do kolejnych zmysłowych przyjemności...

Deser czekoladowy z malinami

  • 110 g masła
  • 110 g czekolady deserowej
  • 50 g mąki
  • 40 g malin z kompotu lub rozmrożonych truskawek
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  1. Pozostawić masło do zmięknięcia. Ubić mikserem jajka z cukrem (ok. 8 min.) aż do białości
  2. Roztopić czekoladę w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać masło, mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową do jajecznej i miksować kilka minut na niskich obrotach.
  3. Chochelką nalać masę do foremek lub miseczek. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
  4. Delikatnie wyjąć deser z foremek poprzez zanurzenie na chwilę w ciepłej wodzie i przewrócenie na talerz do podawania. Udekorować owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA