Chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Zmień dietę na lżejszą, ale równie smaczną. Sałatka z tuńczykiem to idealna propozycja posiłku, który możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na to przepyszne danie.
Sałatka z tuńczykiem fit
Składniki:
- sałata lodowa,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 pomidory,
- ogórek zielony średniej wielkości,
- czerwona cebula,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki.
- Pomidory i jajka pokrój w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na cząstki.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Z oliwy, musztardy i przypraw zrób dressing i polej nim sałatkę.
Dlaczego warto jeść sałatkę z tuńczykiem?
Dzięki warzywom, sałatka pozwoli ci uzupełnić braki w witaminach. Sam tuńczyk natomiast ma zbawienny wpływ na zdrowie i samopoczucie, między innymi dzięki kwasom tłuszczowym Omega-3 (zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają arytmii serca, wylewom i zakrzepom), bardzo dużej zawartości białka, fosforu, magnezu, witaminy B6, B12 i niacyny.
Włącz sałatkę z tuńczykiem do codziennego jadłospisu. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze - zdrowa i smaczna.
Pierwotna treść artykułu została opublikowana 4.04.2010.
Zobacz inne przepisy na dietetyczne sałatki:
Klasyczna sałatka grecka
Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami
Sałatka z dynią, fetą i żurawiną