Przepisy na dietetyczne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Hiszpańskie oliwki stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, powszechnie uznawanej za najzdrowszą. Oliwki są bowiem źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one także niewiele kalorii dzięki czemu pozwalają zachować piękną figurę.
/ 25.07.2012 06:28

Hiszpańskie oliwki stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, powszechnie uznawanej za najzdrowszą. Oliwki są bowiem źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Mają one także niewiele kalorii dzięki czemu pozwalają zachować piękną figurę.

Zajadając się hiszpańskimi oliwkami nie musimy martwić się o figurę. Wartość kaloryczna oliwek
 wynosi bowiem około 150 kcal na 100 g. To bardzo niewiele w porównaniu do innych powszechnie spożywanych przekąsek. Przykładowo taka sama porcja paluszków zawiera 384 kcal, precelków – 385 kcal, chipsów – 586 kcal, a orzeszków ziemnych – 630 kcal. Hiszpańskie oliwki są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać dwa lub trzy razy dziennie, między głównymi posiłkami. Dietetycy zalecają, aby spożywać pięć posiłków dziennie, a oliwki idealnie nadają się na lekkie przekąski. Z pewnością zaspokoją niewielki głód albo chęć przegryzienia czegoś smacznego.

Bardzo często mamy ochotę na zjedzenie smacznej przekąski, jednak nie mamy czasu na jej przygotowanie. Wówczas sięgamy po gotowe rozwiązania – batoniki, paluszki, krakersy. Są jednak przekąski, które możemy przygotować samodzielnie w kilka minut. Ich podstawą mogą być hiszpańskie oliwki.

Oliwkowa marynata z łososiem

Składniki:

  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1-2 kromki chleba
  • Pomarańcza
  • Garść kaparów
  • Świeży koper

Przepisy na dietetyczne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Opis:

Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia. Dodaj uprażony, przestudzony chleb oraz poszarpany koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.

Oliwkowe koreczki

Składniki:

  • Hiszpańskie oliwki zielone i czarne
  • Marynowana papryka chilli
  • Pomarańcza
  • Biały tuńczyk
  • Anchois
  • Marynowana cebula
  • Szczypiorek
  • Papryka
  • Papryka chili
  • Hiszpańska oliwa z oliwek
  • Wykałaczki

Przepisy na dietetyczne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Opis:

Na wykałaczki nadziej: dwie zielone hiszpańskie oliwki, kawałek marynowanej papryki chilli, jedno marynowane anchois, kawałek cebuli. Na wykałaczki nadziej jedną czarną hiszpańską oliwkę oraz plasterek pomarańczy. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Na wykałaczki nadziej kawałek papryki, kawałek białego tuńczyka, zieloną hiszpańską oliwkę, anchois, szczypiorek, pasek papryki chilli.

Sałatka z pieczonymi pomidorami i hiszpańskimi oliwkami

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
  • 200 g rukoli
  • 8 małych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przepisy na dietetyczne przekąski z hiszpańskimi oliwkami

Opis:

Umyj i przekrój na połówki pomidory, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodaj na wierzch kapary. Całość włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Umyj rukolę, osusz ją, a następnie ułóż na talerzu. Dodaj pieczone pomidory oraz hiszpańskie czarne oliwki. Danie polej odrobiną oliwy z oliwek.
Uwaga! Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA