Pączki z nadzieniem adwokat

Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka...
/ 25.01.2008 22:47

Składniki

Składniki na ciasto:
  • ¾ litra mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 ½ kg mąki
  • 6-10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • alkohol
  • 10 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy
Nadzienie adwokat:
  • 4 jajka
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 laska wanilii lub cukru waniliowego
  • 1/4 litra likieru Advocat

Sposób przygotowania

Sposób przyrządzania ciasta: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Sposób przyrządzania nadzienia advocat : W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.

Pączki możemy udekorować słodką polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA