Pyszne, błyskawiczne, zawsze się udają - przepis idealny!
Fot. serwis prasowy Bakalland
Składniki na 12 sztuk:
• 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 200 g zimnego masła
• 2 żółtka
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
• ok. ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
• masa kajmakowa (opakowanie 380 g)
• orzechy, morele, migdały, rodzynki do ozdoby
• 50 g wiórek kokosowych do obsypania babeczek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu i szybko zagnieć.
2. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz, owiń folią, schłodż w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 -3 mm.
4. Szerokim kubkiem wycinaj koła, umieszczaj je w formie na muffinki, wylepiaj dokładnie dno i boki, dociskając.
5. Wysyp na każdą babeczkę ziarna fasoli i piecz w temperaturze 190ºC przez około 10-15 minut, do zezłocenia się ciasta.
6. Wyjmij i ostudź.
7. Następnie wypełnij każdą z babeczek kajmakiem i ozdabiaj ulubionymi bakaliami, a także obsyp wiórkami kokosowymi.
8. Na koniec schładzaj przed podaniem ok. 30 min. w lodówce.
Na podstawie materiałów prasowych, Bakalland