Składniki
- 2-3 puszki kukurydzy (przy trzech zupa będzie gęstsza)
-
1 świeża papryczka chili (czerwona), dla amatorów ostrości mogą być 2
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 małe kiełbaski chorizo (do kupienia w supermarketach, drogie ale niepowtarzalne w smaku), ewentualnie można zastąpić połówką paprykowego salami
- 2 litry rosołu lub bulionu (może być z kostki)
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 15 dag ostrego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kiełbaskę pokrój w cienkie plasterki, salami w cienkie półplasterki. Cebulę posiekaj w kosteczkę. Na oliwie podsmaż kiełbaskę (chorizo puści piękny paprykowy kolor) i zeszklij cebulę, odstaw.
Kukurydzę odsącz i zmiksuj możliwie gładko blenderem. Ser zetrzyj na grubej tarce.
Zagotuj bulion, dodaj kiełbaskę z cebulą, puree kukurydziane, kurkumę, kolendrę, dopraw do smaku pieprzem i ew. solą. Papryczkę wypestkuj i drobno posiekaj w cieniutkie paseczki, dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 min.
Śmietanę zahartuj odrobiną zupy i wlej do reszty, zestaw zupę z ognia. Wlej zupę do miseczek i posyp serem.