Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące. Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.
/ 19.10.2006 09:48

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3/4 puszki ananasa
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 5 grzybów chińskich moon
  • 1 duża cebula
  • sos sojowy albo sojowo-grzybowy
  • sól

Sos:

  • sok pozostały w puszce po ananasach
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • kawałek kostki rosołowej do smaku
  • 1/2 do 3/4 szklanki wody
  • oliwa albo olej do smażenia

Sposób przygotowania

Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dorzucić paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby. Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być różowe. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby moon oraz pokrojonego ananasa.

Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś kisiel.

Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie.

Redakcja poleca

REKLAMA