Konfitura z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba więc wykorzystać dary natury i przygotować pyszną konfiturę z truskawek, której wonnością i słodyczą będziemy wspominać czerwcowe dni w jesienne i zimowe popołudnia.
/ 14.06.2010 07:45

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba więc wykorzystać dary natury i przygotować pyszną konfiturę z truskawek, której wonnością i słodyczą będziemy wspominać czerwcowe dni w jesienne i zimowe popołudnia.

Wyobraźcie sobie jak taka konfitura będzie smakować w akompaniamencie zwykłego chleba ze świeżym masłem w chłodne, deszczowe dni listopada, grudnia…
Do przygotowania konfitury wybierzcie truskawki nie bardzo dojrzałe (przejrzałe), ale czerwone i w perfekcyjnym stanie.

Truskawki są owocem, który zawiera niewielkie ilości pektyn, a to one właśnie są odpowiedzialne za zagęszczanie się konfitur w trakcie gotowania. Z tego to powodu konfitury truskawkowe należy gotować dłużej od tych z innych owoców, aby nabrała większej gęstości.
Po wysterylizowaniu słoików, gotową konfiturę truskawkową przechowujemy w zaciemnionym, acz przewiewnym miejscu. Truskawki nie lubią wilgoci, wtedy łatwo powstaje na nich pleśń.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 700 g cukru.

Wykonanie:
Umyć truskawki pod bieżącą wodą i oczyścić z szypułek. Osuszyć papierem kuchennym.
Przełożyć truskawki do dużej miski, dodać obraną skórkę z cytryny (wcześniej sparzyć ją wrzątkiem), wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać. Całość przykryć czystą ściereczką i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przełożyć truskawki do garnka i zagotować mieszając od czasu do czasu drewniana łyżką. Gotować przez około godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Konfiturę gotować do momentu, aż nie uzyska pożądanej przez was gęstości. Wyciągnąć skórkę cytrynową i przelać otrzymaną konfiturę do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu.

AL

Redakcja poleca

REKLAMA