Kawa zbożowa

Kawa zbożowa jest produktem bezkofeinowym, powstaje z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a niekiedy także z mniszka lub cykorii. Składniki te przyspieszają przemianę materii i ułatwiają trawienie.
/ 27.10.2007 10:11

Kawa zbożowa jest produktem bezkofeinowym, powstaje z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a niekiedy także z mniszka lub cykorii. Składniki te przyspieszają przemianę materii i ułatwiają trawienie.

W zależności od producenta kawę zbożową można kupić w formie sypkiej do parzenia przez sitko, w saszetkach, granulowaną lub rozpuszczalną. Można także spotkać różne mieszanki na bazie kawy zbożowej, na przykład z dodatkiem prażonych i zmielonych fig. Kawa zbożowa jest napojem zdrowym i dietetycznym - 100 gram gotowej kawy bez mleka i bez cukru, zawiera od 5 do 50 kalorii. Ponieważ nie zawiera kofeiny i posiada walory odżywcze jest odpowiednim napojem dla osób odchudzających się, dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Osoby które ze względów zdrowotnych nie mogą pić kawy tradycyjnej, powinny zastąpić ją właśnie kawą zbożową, istnieje bowiem wiele sposobów na jej przyrządzenie, które pozwalają uzyskać równie smaczny i aromatyczny napój. Kawa zbożowa może być podawana na zimno - wówczas doskonale gasi pragnienie, lub na ciepło. Można ją pić z dodatkiem mleka, miodu czy też cukru lub czarną i gorzką. Kawa zbożowa powinna na stałe wejść do naszego jadłospisu i stanowić codzienny napój podawany do śniadania i kolacji.

Redakcja poleca

REKLAMA