Gulasz węgierski na winie

Oryginalny gulasz jest zawiesistą, pikantną zupą przyrządzaną na bazie ziemniaków i mięsa (wołowego, wieprzowego, baraniego lub drobiu) oraz warzyw. Obok papryki niezastąpionym składnikiem tego dania są oczywiście pomidory. Gulasz węgierki tradycyjnie podawany jest w ceramicznym kociołku, w którym był przyrządzany. Należy go jeść na gorąco, aby w pełni docenić niezwykły smak i aromat.
/ 28.09.2006 12:23

Tradycyjny węgierski gulasz to potrawa, która urozmaici polskie menu. Dlatego zachęcamy wszystkich do przyrządzenia najbardziej popularnej i tradycyjnej potrawy kuchni węgierskiej.

Jest to oczywiście pikantny gulasz, doskonale znany na całym świecie. Historia tego dania sięga IX wieku i Madziarów prowadzących koczownicy tryb życia. W XVII wieku do podstawowych składników gulaszu dołączyła papryka, która od tego momentu stała się wręcz niezbędnym składnikiem tego dania. W wieku XIX gulasz zawędrował na stoły mieszczańskie, a wkrótce potem stał się tradycyjnym daniem kuchni węgierskiej.

 

Proponujemy przygotowanie tego smacznego dania właśnie w wersji tradycyjnej. Charakterystyczny smak gulaszu, osiągniemy doprawiając go Vegetą Mix do gulaszu. Przyprawa ta nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale także, dzięki zawartym w niej ziołom, przyspieszy przemianę materii i ułatwi trawienie. Vegeta Mix do gulaszu jest mieszanką czosnku, kolendry, kminku, czerwonej papryki, czarnego pieprzu, tymianku, chili oraz cukru. Kompozycję przypraw uzupełnia dodatek suszonej marchwi, cebuli i pasternaku. Z Vegetą Mix do gulaszu przygotujemy tą smaczną potrawę szybko i sprawnie.

Oryginalny gulasz jest zawiesistą, pikantną zupą przyrządzaną na bazie ziemniaków i mięsa (wołowego, wieprzowego, baraniego lub drobiu) oraz warzyw. Obok papryki niezastąpionym składnikiem tego dania są oczywiście pomidory. Gulasz węgierki tradycyjnie podawany jest w ceramicznym kociołku, w którym był przyrządzany. Należy go jeść na gorąco, aby w pełni docenić niezwykły smak i aromat.

Gulasz węgierski na winie

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 20 dag ziemniaków
  • 4 cebule
  • 1-2 strąki papryki (czerwonej i zielonej)
  • 6 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 dl wina
  • 8 dag smalcu lub oleju
  • mielona czerwona papryka
  • listek laurowy
  • kminek
  • sól
  • 1 łyżka Vegety Mix do gulaszu

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na małe jednakowe kawałki i obsmaż je na tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i duś dolewając od czasu do czasu wody lub bulionu. Wrzuć listek laurowy, kminek i Vegetę Mix do gulaszu. Pod koniec duszenia posól według uznania, dodaj świeżą, posiekaną paprykę oraz mieloną czerwoną paprykę, pomidory, wino oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, dopóki mięso i ziemniaki nie będą miękkie.

Dobre rady
Większa ilość cebuli daje gęściejszy sos. Jednakże, podczas smażenia uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, gdyż wówczas gulasz będzie gorzki. Do zagęszczenia gulaszu można także użyć 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego, lub słodkiej mielonej papryki. Należy unikać dodawania mąki, gdyż zmieni ona charakterystyczny smak tej potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA