Drinki wszech czasów: Negroni

Negroni to alkoholowy koktajl rodem z Włoch, który w równych częściach z ginu, słodkiego vermuthu i campari bitter. Jest uważany za jeden z najbardziej popularnych drinków do aperitif, który znakomicie pobudza apetyt. Jednak będąc drinkiem dosyć mocnym równie dobrze można go pić także po jedzeniu, jako drink digestif, pobudzający trawienie.
/ 15.10.2010 08:47

Negroni to alkoholowy koktajl rodem z Włoch, który w równych częściach z ginu, słodkiego vermuthu i campari bitter. Jest uważany za jeden z najbardziej popularnych drinków do aperitif, który znakomicie pobudza apetyt. Jednak będąc drinkiem dosyć mocnym równie dobrze można go pić także po jedzeniu, jako drink digestif, pobudzający trawienie.

Negroni powstał we Florencji w barze Cafe Masoni. Został tak nazwany na cześć hrabi Camillo Negroni, który pewnego dnia poprosił, aby do jego ulubionego drinka Americano dodano odrobinę ginu. Negroni natychmiast zyskał tak wielką popularność, że hrabia Negroni postanowił samodzielnie zająć się produkcją gotowej wersji tego koktajlu, którą nazwał „Antico Negroni 1919”.

Składniki:

  • 1/3 słodkiego Vermuthu (można użyć także czerwonego Martini),
  • 1/3 Campari Bitter,
  • 1/3 ginu,
  • plasterek pomarańczy

Wykonanie:
Do przygotowania tego drinku nie potrzeba shakera, bowiem przyrządza się go bezpośrednio w szklance wlewając po kolei: gin, następnie Martini, a na końcu Campari. Mieszamy, dodajemy do środka plasterek pomarańczy i nasze Negroni jest gotowe do spożycia.

Redakcja poleca

REKLAMA