Chłopski gulasz

Wszystkie składniki kroimy w średniej wielkości kawałki, ziemniaki w dużą kostkę. Obsmażamy oddzielnie na patelni na odrobinie oleju i kolejno przekładamy do garnka.
/ 25.11.2011 13:46

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 małe pętka kiełbasy
  • 1 papryka
  • 2 średnie cebule
  • 6-7 dużych pieczarek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayene i papryki ostrej
  • gałązka majeranku i bazylii
  • świeża natka pietruszki
  • łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki kroimy w średniej wielkości kawałki, ziemniaki w dużą kostkę. Obsmażamy oddzielnie na patelni na odrobinie oleju i kolejno przekładamy do garnka. Podlewamy 400-500 ml wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy. Danie często mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie (ale nie rozciapciane), wówczas potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA