Składniki:
- 1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
- 10 dkg smalcu
- 2 duże cebule
- 5 pomidorów
- 2 papryki
- 40 dkg ziemniaków
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy jak do gulaszu
Kluski:
- 10 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w kostkę mięso i podsmaż na smalcu.
2. Posiekaj cebulę i przyrumień.
3. Połącz oba składniki.
4. Dodaj kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolej pół szklanki wody.
5. Duś przez 90 min (jeśli mięso jest twarde duś do skutku). W trakcie uzupełnij wodą.
6. Dodaj ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier.
7. Gotuj jeszcze 30 minut. Uzupełnij wodą.
Ciasto na kluski:
1. Mąkę, wodę i olej wymieszaj i zagnieć ciasto (tak by nie przylegało).
2. Uformuj "sznurówki" grubości ok. pół centymetra, a następnie pokrój co ok. 1,5 cm (mają wyjść malutkie podłużne kluseczki).
3. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Zobacz więcej specjalności kuchni węgierskiej:
Leczo - przepis
Kociołek węgierski - krok po kroku